RO - Rumunská CZ - Česká EN - Anglická SK - Slovenská PL - Polská RU - Ruská TR - Turecká UA - Ukrajinská
RO - Rumunská
  • CZ - Česká
  • EN - Anglická
  • SK - Slovenská
  • PL - Polská
  • RU - Ruská
  • TR - Turecká
  • UA - Ukrajinská

LYSVULPEN por. ad us. vet.

Prima pagină Gama de produse Veterinar LYSVULPEN por. ad us. vet.

Vaccin antirabic pentru administrare orală

tip de produs: Vaccinuri
Specii țintă: Vulpi
ÎNREGISTRAT ÎN ROMÂNIA   

Aveți nevoie de ajutor?

  • pentru vacinarea profilactică a vulpilor și a câinelui enot împotriva rabiei
  • substanța activă: virus antirabic atenuat tip SAD Bern
  • principiul imunizării constă în faptul că după mestecarea capsulei care conține virusul vaccinant din interiorul momelii, acesta pătrunde prin capsula perforată în mucoasa și pe tonsilele cavității orale
  • virusul vaccinal nu este excretat și nu este patogen pentru oameni
  • virusul vaccinal se poate diferenția de cel virulent prin folosirea anticorpilor monoclonali
  • vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice

COMPOZIȚIE - 1 doza = 1.8 ml:

Virus rabiei attenuatum SAD Bern min. 1.8 x 106 TCID50 – max. 1.8 x 108 TCID50
MEM mediu de cultura, mediu stabilizator, momeală cu tetraciclină

MOD DE ACȚIUNE:

Principiul imunizării constă în faptul că după mestecarea capsulei care contine virusul vaccinant din interiorul momelii, acesta pătrunde prin capsula perforată în mucoasa și pe tonsilele cavității orale. În organismul animalelor vaccinate, virusul este recunoscut ca și o substanța străină și se începe activarea sistemului imunitar precum și formarea anticorpilor neutralizanți. În acest fel, vulpile imunizate și alte specii de animale țintă sunt protejate împotriva infecției cu virusul rabic virulent din natură și nu mai transmit turbarea. Imunitateta animalelor vaccinate durează cel puțin un an.
Protectia împotriva rabiei se poate realiza numai la vulpile și câinii enot neinfectați. Prezența anticorpilor colostrali împotriva rabiei are un efect negativ asupra formării și protecției imunitare atât la puii de vulpe, cât și la cei de raton. Ingurgitarea mai multor momeli nu este dăunatoare pentru animalele țintă. De asemenea, s-a demonstrat că vaccinul nu este dăunator nici pentru animalele domestice (câini, pisici).
Virusul rabic vaccinal poate fi deosebit de virusul rabic din natură prin intermediul anticorpilor monoclonali.
Imunizarea vulpilor și a altor specii din animalele țintă se produce prin inghițirea momelilor conținând virusul vaccinant. Imunitatea animalelor care au înghițit momelile conținând virusul vaccinal, se formeaza în 21 zile.

INDICAŢII: 

Este destinat pentru vaccinarea profilactică a vulpilor și a câinelui enot împotriva rabiei.

CONTRAINDICAŢII: 

Vaccinul nu este destinat imunizarii animalelor domestice.

REACŢII ADVERSE: 

Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.

SPECII ŢINTĂ: 

Vulpea roșcată (Vulpes vulpes), câinele enot (Nyctereutes procyonoides).

POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE DE ADMINISTRARE ŞI MOD DE ADMINISTRARE:

Imunizarea speciilor țintă are loc după inghitirea momelilor care conțin virusul vaccinant. Vaccinul trebuie depus în teren de două ori pe an, în luna aprilie sau mai și respectiv septembrie sau octombrie. De obicei, se depun 15 – 20 momeli/m2 sau mai multe, în functie de situația epizootică, densitatea populației și mai ales densitatea populației de vulpi.

RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ:

Momelile conținând vaccinul trebuie dispersate pe întreaga suprafață a unei zone date. În cazul utilizarii unui avion sau a unui elicopter, liniile de zbor trebuie stabilite în așa fel încât să se asigure o dispersare egală. De exemplu, momelile se aruncă la fiecare 250 m, deci fiecare linie de zbor trebuie să fie la o distanță de 250 m una de alta. 
În caz de necesitate, provocată de o situație contagioasă într-o anumită zonă, se recomandă revaccinarea de primavăra sau toamna. De asemenea, se recomandă să se plaseză momelile intr-o zona limitata pe timpul verii sau să se depună momelile în apropierea vizuinelor vulpilor, în numar de 10 momeli/vizuina.
Depunerea momelilor pe calea aeriană se recomandă în zonele deschise, cu o densitate mică a populației. În zonele des populate, este preferabil să se depună momelile manual. Vaccinarea în teritoriile respective trebuie să se facă doi ani consecutiv și cel putin trei ani după ultimul focar de rabie din zonă. Vacinul poate fi utilizat și în zonele libere de rabie, pentru a se forma o zonă de protecție. Întinderea unei astfel de zone de întrare în zona unde există rabie, nu trebuie să fie mai mică de 50 km.
Distribuirea cu avionul a momelilor: Momelile sunt eliberate din avion în conformitate cu hărtile de zbor pregătite în acest sens pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicarea și orientarea corectă, se poate utiliza Sistemul de Navigare Directionata prin Satelit (GPS).

TIMP DE AŞTEPTARE: 

Nu este destinat pentru animalele de consum.

PRECAUŢII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE: 

Păstrati intr-un loc intunecos, la temperatura de -20°C și sub.

ATENŢIONĂRI SPECIALE: 

Precautii special referitoare la foloasirea în siguranta a momelilor vaccinale:
Până când se aplică manual sau din avion, vaccinul nu trebuie expus la temperaturi de peste 30ºC (trebuie transportat în genti frigorifice sau împachetat în materiale termoprotectoare, astfel că vaccinul să fie protejat în suficientă măsură împotriva temperaturii ambientale excesive). Dacă se va depune manual pe câmp, momelile se vor scoate cu grijă din cutiile de carton. Momelile trebuie depuse în locuri ferite de lumina solară directă. După ce s-au depus, momelile trebuie acoperite cu material organic (frunze, iarbă, sol) pentru a fi protejate de soare. 
Pentru prevenirea contactului direct al mâinilor cu momeală, este necesara purtarea mănusilor de cauciuc, pentru a nu lăsa mirosul omului pe momeala depusă. Mănusile sunt incluse în ambalaj (destinate depunerii conținutului unei cutii = 20 momeli). 
În timpul iernii, la temperaturi de sub 0º C, momelile nu trebuie lăsate neacoperite pe câmp. După perforarea conținutului momelii, vaccinul înghetat conținut în acestea poate să nu vină în contact cu mucoasa orală și să nu imunizeze animalul. Timp de două săptămâni după lansarea momelilor trebuie restrictionată circulația liberă a câinilor și a pisicilor din zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. Zona în care se efectuează vaccinarea trebuie marcată corespunzător, iar locuitorii respectivi trebuie informați în mod adecvat.
Vaccinul conține virus antirabic atenuat. Dacă vaccinul (conținutul blisterului de plastic-aluminiu incorporat în momeală) vine în contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionată a omului, trebuie contactat imediat medicul. În acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate în conformitate cu reglementările în vigoare, care se referă la expunerea la virusul rabic. Dacă mâinile sau altă parte descoperită a corpului vine în contact cu vaccinul, zona respectivă se va spăla abundent cu apă și săpun.
Vaccinul conținut în momeli trebuie depozitat la loc ferit de accesul persoanelor neautorizate, în special al copiilor!

VALIBILITATE: 

24 luni.

TIPUL ȘI MARIMEA AMBALAJULUI:

a) Distribuirea manuală
Vaccinul (blisterul de plastic-aluminiu înglobând virusul vaccinal în cadrul unui amestec special de furaj) este ambalat într-o cutie de carton cu un grilaj de fixare pentru 20 de momeli.
Un colet de ambalare conține 30 x 20 doze (adică 600 doze).

b) Distribuirea din avion
Vaccinul (blisterul de plastic-aluminiu înglobând virusul vaccinal în cadrul unui amestec special de furaj) este ambalat:
- per 40 doze depozitate în straturi separate, în cartoane captușite rezistente la căldură.
Un colet de carton conține 400 doze.
- în vrac în saci de polietilena per 350, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000 doze într-un carton rezistent la căldură. 
Prospectul este atașat fiecărui ambalaj.