RO - Rumunská CZ - Česká EN - Anglická SK - Slovenská PL - Polská RU - Ruská TR - Turecká UA - Ukrajinská
RO - Rumunská
  • CZ - Česká
  • EN - Anglická
  • SK - Slovenská
  • PL - Polská
  • RU - Ruská
  • TR - Turecká
  • UA - Ukrajinská

AVITUBAL - 25 000 inj. ad us. vet.

Prima pagină Gama de produse Veterinar AVITUBAL - 25 000 inj. ad us. vet.

Tuberculină aviară – 25 000 UI/ml

tip de produs: Diagnosticare
Specii țintă: Suine, Păsari, Bovine
ÎNREGISTRAT ÎN ROMÂNIA   

Aveți nevoie de ajutor?

  • pentru tuberculinarea simplă a păsărilor și a porcilor și pentru tuberculinarea comparativă la bovine
  • preparatul este obținut prin tratarea la cald a tulpinilor de creștere și liză a Mycobacterium avium, capabile să releveze o hipersensibilitate întârziată la animalele sensibilizate cu microorganisme din aceeași specie

COMPOZIȚIE – 1 ml:

Substanţe active: Tuberculina proteică de Mycobacterium avium (tulpina D 4 ER) – 25 000 UI
Excipienți: fenol, soluție sterilă pentru stabilizare.

FORMA FARMACEUTICĂ: 

Injecție.

MODUL DE ACȚIUNE:

 Preparatul este obținut prin tratarea la cald a tulpinilor de creștere și liză a Mycobacterium avium, capabile să releveze o hipersensibilitate întârziată la animalele sensibilizate cu microorganisme din aceeași specie.

INDICATII: 

Pentru tuberculinarea simplă a păsărilor și a porcilor și pentru tuberculinarea comparativă la bovine.

CONTRAINDICAȚII:

Nu se cunosc.

INTERACȚIUNI: 

Nu se cunosc.

EFECTE SECUNDARE:

Nu se cunosc.

SPECIILE ȚINTĂ: 

Păsări, bovine, porcine.

METODA DE ADMINISTRARE:

Intradermic.

DOZA: 

0.1 ml.


Tuberculinarea păsărilor:

Administrați doza de 0.1 ml intradermic în pavilionul urechii, de preferat în partea sa inferioară, în timp ce cel de-al doilea pavilion auricular este folosit pentru control. Utilizați numai ace subțiri, fără orificiu lateral. După o inoculare corectă, apare o mică umflătură lentiliformă la locul de injectare.

Evaluarea: se face la 48 de ore după inoculare. Edemul inflamator al urechii (o diferență semnificativă față de regiunea de control) însemnă reacție pozitivă.

Tuberculinarea bovinelor:

În cazul tuberculinării intradermice comparative, tuberculina bovină și cea aviară se administrează simultan. Testul se efectuează nu mai repede de 42 zile de la evaluarea rezultatului tuberculinării simple. Este destinată verificării rezultatelor tuberculinării precedente. Se administrează 0,1 ml tuberculina intradermic. Locul pentru injecatrea tuberculinei aviare trebuie să fie la aproximativ 10 cm de la coama gâtului, iar locul pentru injectarea tuberculinei bovine, la aproximativ 12,5 cm mai jos de linia aproximativ paralelă cu linia umărului sau pe laturile diferite ale gâtului; la animalele tinere la care nu există posibilitatea separării suficiente a regiunilor pe gât, o injecție se va face pe o latură a gâtului, iar cealaltă pe partea opusă, în treimea mijlocie.

Tehnica testării la tuberculinare și interpretarea reacțiilor: Locurile de inoculare trebuie tunse și curățate. Se masoară apoi cu ajutorul unui cutimetru grosimea pliului pielii cuprinse între degetul mare și arătător, în regiunile tunse. Se administrează tuberculina cu ajutorul unei seringi gradate și a unui ac scurt și cu vârful oblic, în locul cel mai adânc al pliului. Administrarea corectă se verifică prin formarea unei mici umflături la locul de inoculare în fiecare loc de injectare.

Evaluarea: Rezultatul tuberculinării comparate se va evalua la 72 (± 4) ore după administrare. Ambele tuberculină se vor evalua conform tabelului special folosit pentru tuberculinarea simplă cu tuberculina bovină.
Interpretarea rezultatelor tuberculinării în cazul infecției cu Mycobact. bovis:

Pozitivă: zona de tuberculinare bovină este mai mare decât cea de tuberculinare aviară cu mai mult de 4 mm; sau se constată simptome clinice la locul inoculării tuberculinei bovine cum ar fi: edem difuz sau extins exsudat, necroză, durere sau reacție inflamatorie a vaselor limfatice relevante sau ale limfonodurilor.

Dubioasă: Reacția pozitivă sau dubioasă bovină în absenţa semnelor clinice sau când tuberculina bovină determină o reacţie de îngroşare a pliului pielii cu 1 până la 4 mm mai mult ca tuberculina aviară și nu se constată nici un semn clinic.

Negativă: Reacţie negativă bovină sau reacţie pozitivă sau dubioasă dar care sunt egale sau mai mici cu reacţiile pozitivă sau dubioasă aviară și nu se constată semne clinice în niciunul din cazuri.

Animalele cu rezultate dubioase consecutiv tuberculinării comparate, se vor supune unui nou test alergic la cel puțin 42 zile de la prima testare. Animalele la care nu s-au obținut rezultate negative la cea de-a doua tuberculinare sunt considerate ca fiind pozitive la tuberculinarea bovină. În cazurile de dubiu, examenele se vor completa cu controlul (diagnosticul) de abator și cel de laborator prin examinarea organelor relevante și al limfonodulilor.

Tuberculinarea porcilor:

Se efectuează tuberculinarea intradermică pe fața dorsală a urechii, la jonctiunea dintre cap și ureche, respectiv la aprox. 2 – 3 cm de la baza urechii.

Doza: 0,1 ml.

Evaluarea: se face la 48 ore de la inoculare. În cazul reacției pozitive se constată edem inflamator caracteristic însoțit adesea de eritem și uneori de necroza centrală la locul de inoculare. Edemul pielii și necroza în unele cazuri, trebuie considerate ca semne principale ale reacției inflamatorii la porcii pigmentați. La efectivele libere de tuberculoză, edemul mai mare de 20 mm inseamnă o reacție pozitivă, în timp ce edemul cu diametru între 10 și 20 mm reprezintă o reacție dubioasă. La efectivele la care s-a diagnosticat tuberculoza, reacțiile inflamatorii care depăsesc 10 mm în diametru sunt considerate reacții pozitive, iar modificrările până la 10 mm în diametru, sunt dubioase.

TIMP DE AȘTEPTARE:

Zero zile.

PREZENTARE:

1 x 1 ml, 5 x 1 ml, 10 x 1 ml
1 x 2 ml, 5 x 2 ml, 10 x 2 ml
1 x 5 ml, 5 x 5 ml, 10 x 5 ml
1 x 10 ml, 5 x 10 ml, 10 x 10 ml
1 x 20 ml, 5 x 20 ml, 10 x 20 ml
Fiecare ambalaj contine și un prospect.

PĂSTRARE:

Depozitați într-un loc întunecat și uscat, la temperatura de 2 - 8°C. Preparatul este stabil pentru o perioadă de 24 luni. Valabilitatea după prima deschidere: 10 ore. A nu se folosi după data expirării înscrise pe etichetă.